Bedste røgeovn til laks, rejer m.m.? Se fiskerens 9 forslag i 2021

Borniak BBD-150 (+ PID styring) digital rygeovn

Konklusion: Her er den bedste røgeovn til laks, rejer m.m. 🥇

Borniak BBD-150 (+ PID styring) digital rygeovn er udvalgt af Christoffer, som den bedste røgeovn til laks, rejer m.m. i april 2021.

Bedste
Af Lystfisker
Priser er opdateret i dag søndag d. 11 april 2021, indholdet tirsdag d. 23. marts 2021 og er oprindeligt udgivet mandag d. 22. marts 2021.
Vores eksperter undersøger, tester og vurderer de bedste produkter uafhængigt. Vi tjener kun penge, hvis du køber et produkt via vores links.

Hvilken røgeovn til laks, rejer m.m. er bedst i test?

1. Borniak BBD-150 (+ PID styring) digital rygeovn - BEDST I TEST 🥇

Borniak BBD-150 (+ PID styring) digital rygeovn

Borniak digital rygeovn

Borniak BBD-150 er en digital PID styret røgeovn fra polske Borniak.En rigtig god og alsidig røgovn/BBQ'er der fyrer med træflis. Der sidder nærmest et lille fyr på siden af røgovnen som automatisk tilfører træflis til brænderen. Og varmen i ovnen er styr... Læs mere hos Foodfreaks

2. Kasper røghat (+ termometer i låg) transportabel rygeovn

Kasper røghat (+ termometer i låg) transportabel rygeovn

Kasper transportabel rygeovn

Lille klassisk røgeovn i rustfrit stål med 2 brændere. Perfekt til at tage med på fisketuren og røge friskfangede fisk. Kasper røghat fås i mange typer, men vi har valgt at have en lidt mere luksuriøs udgave med et integreret termometer i låget og en sto... Læs mere hos Foodfreaks

3. Borniak UW-150 rygeovn

Borniak UW-150 rygeovn

Borniak rygeovn

Kapacitet op til 20 kg røgvarerKan Koldrøge med koldrøgningsadapter (Ekstraudstyr)Røgeovnen kan bruges som tørreskab ved brug af ventilator(Ekstraudstyr) Røgeovnen bliver leveret med:- Automatisk Røggenerator GD-01- 2 x Rustfrie stålskåle til røgflis og... Læs mere hos Foodfreaks

4. Borniak UWD-150 (+ PID styring) digital rygeovn

Borniak UWD-150 (+ PID styring) digital rygeovn

Borniak digital rygeovn

Borniak UWD-150 er en digital PID styret røgeovn fra polske Borniak.En rigtig god og alsidig røgovn der fyrer med træflis. Der sidder nærmest et lille fyr på siden af røgovnen som automatisk tilfører træflis til brænderen. Og varmen i ovnen er styret med... Læs mere hos Foodfreaks

5. Orange County Smokers (4-lags) elektrisk rygeovn

Orange County Smokers (4-lags) elektrisk rygeovn

Orange County Smokers elektrisk rygeovn

Her er en fantastisk ude-/køkkengadget til manden eller kvinden, der har det meste, men som mangler en lækker rygeovn. Ovnen har hele fire rygelag og kører på el, så den er nem at tænde og slukke. Den er fantastisk til at ryge fisk, fjærkræ, grøntsager, l... Læs mere hos KitchenOne

6. Orange County Smokers (3-lags) elektrisk rygeovn

Orange County Smokers (3-lags) elektrisk rygeovn

Orange County Smokers elektrisk rygeovn

Her er en fantastisk ude-/køkkengadget til manden eller kvinden, der har det meste, men som mangler en lækker rygeovn. Ovnen har hele tre rygelag og kører på el, så den er nem at tænde og slukke. Den er fantastisk til at ryge fisk, fjærkræ, grøntsager, la... Læs mere hos KitchenOne

7. Bradley Original Bradley Smoker røgovn

Bradley Original Bradley Smoker røgovn

Bradley Smoker røgovn

Bradley Original Bradley Smoker røgovn Bradley Smoker, Bradley Røgeovn Bradley Original Bradley Smoker røgovn Dansk brugsanvisning hentes her Bradley Røgeovnen er en unik røg skab som sælges komplet med den medfølgende røggenerator som anvende... Læs mere hos Homeshop

8. Napoleon Apollo 200 (3 i 1) røgovn

Napoleon Apollo 200 (3 i 1) røgovn

Napoleon røgovn

Napoleon Apollo Rygeovn 200 3 i 1 Napoleon Apollo Rygeovn 200 3 i 1 Napoleons Apollo 200 røgovn er multifunktions 3-i-1 kulgrill. Hvis du er gør-det-selv typen, som godt kan lide at nørde med din grillteknik, så er dette konge-røgeren. Eksperimentér f... Læs mere hos Homeshop

9. Smoker Cooker rygeovn med spritbrænder

Smoker Cooker rygeovn med spritbrænder

Smoker Cooker rygeovn med spritbrænder

Røgovn i klassik design fremstillet i rustfri stål til varmrøgning, er sammenpakkelig og nem at transportere. Den er let at anvende og du kan ryge 1 eller 2 lag i denne røgovn, da der er to riste. Her har vi den perfekte gave både til lystfiskere eller an... Læs mere hos Sportdres Fiskegrej

Med den bedste rygeovn går drømmene i opfyldelse

Drømmer du om selv at varmrøge laks, makrel eller ørred. Eller elsker du at eksperimentere med at ryge alt fra dit eget bacon til kylling, pølser ost.

Så skal du helt sikkert have dig en rygeovn. Med en rygeovn kan du lave de mest fantastiske retter og forældle i forvejen formidable retter ved at tilsætte dem røgsmag.

Det kan du for eksempel gøre, når du laver spareribs næste gang.

Du kan vælge at ryge selve kødet, men du kan også skabe Bbq sauce med helt unikke smagsoplevelser ved hjælp af en rygeovn.

I Danmark er vi helt pjattede med at grille og ryge hjemme i haven.

De fleste med interesse for mad lavet udendørs, har nok allerede en god grill, hvad enten det er en gasgrill eller en kulgrill.

Men de senere år har interessen for hjemmerøgning af madvarer eksploderet.

Det betyder, at udvalget af rygeovne eller røgeovne, som de også kaldes, er stort og varieret.

Det giver en masse muligheder for røge-nørderne, men for almindelige mennesker kan det store udvalg gøre det svært at vælge den bedste rygeovn til dig og din families behov.

Hvis du læser med videre, så klæder vi dig på til at finde den bedste rygeovn. Vi kigger på hvad en ryge- eller røgeovn egentlig er for en størrelse.

Vi kommer ind på hvorfor det egentlig er, at vi ryger madvarer.

Du får selvfølgelig også en masse konkret viden om hvordan du vælger den bedste rygeovn til dine behov.

Og en masse andet nyttig info som klæder dig godt på til at gøre dit valg blandt markedets bedste rygeovne, som vi allerede har gennemgået sammen med dig.

Vidste du, at du kan lave røgflis af gamle frugttræer eller løvtræer fra haven.

Hvad er en rygeovn?

En ryge- eller røgeovn er en smart anordning, der kombinerer grill med røgskab. Det giver dig mulighed for at enten koldrøge eller varmrøge dit kød.

Du kan ryge i nogle grill, men hvis du vil have den optimale rygning, så skal du have fat i en rygeovn, hvor kammeret er designet med henblik på rygning fremfor grill og hvor du har godt plads til at hænge de fisk eller det kød du gerne vil have røget.

Hvorfor ryger vi madvarer?

Op igennem tiden har mennesket røget fødevarer for at forlænge deres holdbarhed.

Før køleskabet havde man få muligheder for konservering. Det hed enten røgning, saltning eller tørring.

I dag ryger vi ikke længere vores fødevarer for at give dem en længere holdbarhed. I dag ryger vi næsten udelukkende fødevarer for smagen og udseendets skyld.

For røgsmag kan virkelig noget. Specielt når du udvælger røgsmuld eller flis med spændende aromatiske noter.

Og vælger du en varmrøgning, så får dine fisk eller kød den smukke ravgyldne overflade som varmrøgning er så kendt for.

Sådan vælger du den bedste rygeovn (til dine behov)

Den bedste rygeovn for dig er ikke nødvendigvis den bedste rygeovn for naboen. Det er nemlig vores individuelle behov, der har den største betydning for hvilken rygeovn, du skal vælge.

Du skal selvfølgelig vælge en god kvalitets rygeovn, som er dygtig til det, den skal - nemlig at ryge lækker fisk og kød til dig.

Det er alle de rygeovne som vi har gennemgået her. Nu skal vi bare have indskrænket hvilken en, der passer perfekt til dig.

Brændstof

Når du køber en rygeovn, så skal du overveje, om du har nogle specielle præferencer i forhold til om rygeovnen skal køre på gas eller sprit eller opvarmes med manuel optænding.

Du skal også tænke på, om du foretrækker at røge med røgsmuld, røgflis eller træpiller.

Funktioner

Der er forskel på hvilke funktioner og egenskaber de forskellige rygeovne har. Det kan være en god idé at sikre, at den rygeovn du har øje på, også har de funktioner som du drømmer om.

Generelt har de rygeovne som vi har gennemgået i denne artikel alle de funktioner og egenskaber som du overhovedet kan drømme om i en rygeovn.

Men du bør være opmærksom på hvorvidt rygeovnen kan koldrøge eller ej.

Størrelse og design

Når du vælger rygeovn, så har størrelsen en hel del at sige. Ryger du bare en enkelt fisk en gang imellem, så kan du godt nøjes med en mindre model.

Men er du ivrig lystfisker eller har du en stor familie, som du gerne vil forkæle, så kan du med fordel vælge en større model.

Pris

Pris og kvalitet hænger som udgangspunkt sammen. Dog koster ekstra funktioner også mere.

Derfor er det en god idé, at du allerede inden du kigger på rygeovne overvejer hvilke krav, du har til den.

Det er ærgerligt at komme hjem med en rygeovn, som er for lille eller mangler funktioner.

Men det er også spild af penge at købe porsche modellen, hvis du kun ryger 2 gange om året.

Du kan selv påvirke røgsmagen ud fra hvilke type spån du anvender.

Koldrøgning vs varmrøgning (+ halvvarmrøgning)

Når man taler om rygning, så taler man om koldrøgning og varmrøgning.

Og hvis du er helt ny udi rygningens kunst, så kan det godt være, at du endnu ikke har helt styr på begreberne. Det får du nu.

Koldrøgning

Koldrøgning er en rygeproces, man ofte foretager for at forlænge holdbarheden på fisken eller kødet.

Når du koldrøger kød, så bliver kødet ikke udsat for temperaturer, der er højere end 15 - 20 grader.

Man kan sige, at koldrøgning er praktisk rygning, hvor konserveringstiden er i fokus.

Når du koldrøger, så foregår det ofte over flere dage, hvor kødet røges under kontrollerede og milde temperaturer.

Det giver røgen mulighed for at trænge dybt ind i kødet. Det betyder en fantastisk smag og det betyder, at kødet er vel konserveret.

Man koldrøger ikke kun for at forlænge holdbarheden, man bruger også koldrøgning til rygning, hvor man ikke ønsker at smelte fedtmarmoreringen i kødet.

Det kunne være i spegepølser, spæk og særlig fed fisk.

Halvvarmrygning

Når du halvvarmryger, så ryger du med en temperatur, der ligger på mellem 30 til 50 grader.

Når du halvvarmryger, så får du en mere mild røgsmag end når du koldryger og samtidig så tager kødet ikke farve, som det gør, når du varmrøger.

Du bruger blandt andet halvvarmrøgning til bacon, pølser, rullepølse eller hvis du skal ryge en hamburgerryg.

Varmrygning

Når du varmryger, så ryger du ikke for at få en længere konserveringstid. Du ryger, fordi det giver en fantastisk smag i kødet for ikke at tale om den smukke og ravgyldne overflade, du får på dine fisk.

Når du varmrøger, så kan du gøre det samme dag, som du skal bruge kødet. Det er ikke en process på flere dage ligesom koldrygning kan være.

Ved varmrygning så ligger temperaturen mellem 50 og 90 grader.

De høje temperaturer er det, der får proteinerne i kødet til at stivne og dermed lader dig opnå den smukke gyldne overflade.

Hvad skal jeg bruge til varmrøgning?

Du kan varmrøge i alle røgeovne. Så hvis du leder efter en rygeovn til varmrøgning, så har du frit valg på alle hylder.

Sagt med andre ord. Alle de rygeovne vi har gennemgået her, kan du bruge til varmrøgning.

Det eneste du har brug for at tilkøbe er røgsmuld, røgflis eller træpiller, så er du parat til at ryge.

Hvad skal jeg bruge til koldrøgning?

Hvis du gerne vil have en rygeovn, der kan koldryge, så skal du være obs på det, når du vælger model.

Det er nemlig ikke alle rygeovne, der umiddelbart kan koldryge. Når du skal koldryge, har du nemlig brug for en rygeovn, der har en koldrøgsspiral eller en koldrøgsgenerator.

Det er muligt at tilkøbe til nogle modeller. Men har du et ønske om koldrygning, kan vi kun anbefale, at du køber en rygeovn, der allerede har en koldrygnings funktion.

Fordelene ved at købe en kvalitets rygeovn

Som med næsten alt andet, så kan det ikke betale sig ikke at købe kvalitet. Det betyder ikke, at du ikke kan finde en billig rygeovn.

Det kan du sagtens. Også en i en god kvalitet.

Den har sikkert ikke lige så mange funktioner eller er lige så stor som en dyrere kvalitets rygeovn. Men det er heller ikke sikkert, at det har nogle betydning for dine behov.

Synes du, det er svært at beslutte dig? Så foreslår vi, at du koncentrere dig om de modeller, vi har gennemgået her.

Det er alle sammen rygeovne i en høj kvalitet og med en god brugervenlighed.

Det eneste du så skal finde ud af er, hvilke af de anmeldte rygeovne, der er den bedste rygeovn til dine behov og dit budget.

Hvilken slags træ kan jeg anvende når jeg ryger?

Som udgangspunkt kan du anvende alt smuld i din rygeovn. De de fleste professionelle rygeovnsbrugere anvender bøgesmuld.

Men du kan også bruge flis eller smuld fra frugttræer eller løvtræer, når du røger. Nåletræ er dog ikke velegnet til røgning.

Når du skal ryge, så kan du vælge mellem røgsmuld, røgflis og træpiller og hvis du er helt ny udi rygningens verden, så gennemgår vi nu, de 3 muligheder du har.

Røgesmuld

  • Billigt råmateriale til brug til rygning
  • Brænder langsommere end træflis
  • Velegnet til koldrøgning
  • Anvendes tørt

Røgeflis

  • Semibilligt råmateriale til brug til rygning
  • Har en kort brændetid og er derfor ikke velegnet til langtids rygning
  • Velegnet til kold- og varmrygning
  • Anvendes fugtigt

Træpiller

  • Lavet af hårdt kernetræ
  • Brænder langsomt
  • Gør det let at regulere temperaturen
  • Afgiver meget varme
  • Anvendes tørt

Hvis du er lystfisker, så er en rygeovn et must-have!

Som lystfisker haler du jo fisk på land og så er det oplagt, at du investere i en rygeovn.

Selvom frisk fisk er lækkert smørstegt på panden med nye kartofler eller bagt på grillen fyldt med krydderurter, så er der altså noget helt særligt ved en nyrøget fisk.

Et stykke rugbrød med varmrøget ørred eller laks, mayonnaise og friskkværnet peber er en spise i verdensklasse.

Med en rygeovn kan du lave lækker varmrøget fisk og vælger du en model, der tillader koldrøgning, så kan du også langtidsryge fisk eller kød for en mere gennemtrængende smag.

Samtidig er koldrøgningen også med til at forlænge holdbarheden på din fangst.

Konklusion

Efter gennemgang af mere end 9 rygeovne, har Christoffer valgt Borniak BBD-150 (+ PID styring) , som den bedste digital rygeovn i 2021.

Der er dog også blevet gennemgået 8 andre populære rygeovne, herunder bl.a. Kasper røghat (+ termometer i låg), Borniak UW-150, Borniak UWD-150 (+ PID styring) & Orange County Smokers (4-lags)... klik her for at se de resterende!

Ofte stillede spørgsmål om røgeovne

Med en rygeovn som dem vi har anmeldt her, er det ganske enkelt at ryge og noget alle kan.

De fleste rygeovne giver dig mulighed for både at kold- og varmrøge. For at koldrøge kræver det dog, at din rygeovn har en koldrøgsgenerator eller en koldrøgsspiral.

Det kan du som udgangspunkt godt. Det er dog mere besværligt og du vil ofte opleve, at du ikke har særlig god plads til at hænge noget i din almindelige grill.

Varigheden af rygningen kommer helt an på om der er tale om varm- eller koldrøgning. Koldrøgning kan tage flere dage hvorimod varmrøgning kan klares på en eftermiddag. Røgetiden afhænger også af kødtype og vægt.

Bedøm denne artikel
21 stemmer, gennemsnit: 4.6 / 5